Danteföreningens Örebro klubb, Comitato di Örebro, som bildades 1954, brukar hålla 4-6 sammankomster årligen:
– föredrag kopplat till Italien såsom konst, samhälle, litteratur, historia
– på italienska eller svenska
– musikaftnar
– visning av video och diabilder
– italienska måltider
Sammankomsterna avslutas vanligtvis med trevlig samvaro kring en liten buffé, ca 75 kr.
Årsavgiften är 100 kr per person.
Föreläsningarna är gratis för medlemmar och 50 kr för gäster om inte annat anges.
Som medlem i Dante får man tillgång till vissa rabatter på en del muséer och evenemang i Italien. Man kan även söka stipendier till studier i Italienska vid Dantes språkskolor i Italien.
Porträttet av Dante, här till vänster, är tecknat av Sten-Eric Holmer, mångårig stöttepelare i klubben.
Föreningen Dante Örebro 70 år – en historisk tillbakablick
Bakgrund
Società Dante Alighieri är en förening med säte i Rom på Piazza Firenze. Föreningen bildades i Italien, i juli 1889, och blev uppkallad efter Dante Alighieri (1265-1321), pre-renässansdiktaren från Florens och författaren till La Divina Commedia ”Den gudomliga komedin”. Dante anses vara det moderna italienska språkets fader. Föreningen, La Dante, har syftet att främja italiensk kultur och det italienska språket runt om i världen. Idag finns föreningen i mer än 60 länder. Över 450 underavdelningar finns spridda, i nästan alla världsdelar, ofta flera stycken i samma land. Alla som är medlemmar i La Dante kan vara med på möten var som helst i världen.
Där det finns Italienska Kulturinstitut är samarbetet med La Dante gott. La Dante är en ideell, religiöst och politiskt obunden förening utan vinstintresse. Verksamheten syftar till ökad spridning av kunskap om det italienska språket och den italienska kulturen.
Den första svenska föreningen, i Malmö-Lund, bildades år 1934. De övriga föreningarna finns i Stockholm, Göteborg, Örebro, Ängelholm, Västerås, Växjö och Helsingborg. Den i Växsjö är en fristående förening men verkar i samma anda som Società Dante Alighieri.
Postumt porträtt av Dante, temperamålning av Sandro Botticelli c: a 1495
DANTEHISTORIK
Den här 70-åringen föddes vid det första årsmötet, den 24 maj 1954. Dess första ordförande var Bertil Waldén, som var en svensk konsthistoriker och museiman. Waldén arbetade oförtrutet med olika kulturhistoriska projekt i Örebro. År 1928 tillförordnades han som chef för Örebro läns museum och 1934 utnämndes han till länsantikvarie. Det var Waldéns förtjänst att kulturreservatet Wadköping kom till, men han dog 1963, två år före invigningen. För över fem år sedan stängdes Länsmuséet pga omedelbara behov av renovering. Sedan har det tagit lång tid för regionen att få ihop de pengar som behövs, men nu ser det ut att finnas en ekonomisk lösning på problemet.
Vid det första årsmötet åts en italiensk supé med spagetti som huvudrätt. Så man kan väl säga att vi idag ansluter till den traditionen fast i en något modernare tappning.
Årsavgiften fastställdes till 8 kr för makar och 12 kr för äkta par. Det första året fick föreningen 81 medlemmar och verksamheten handlade mycket om studiecirklar i italienska, föredrag om bl a konst, italienska filmer på bio Roxy. Underhållning med italiensk musik var också vanligt. På stadsbiblioteket fanns en stor avdelning för italienska tidskrifter och böcker, delvis tillkommen genom donationer från föreningen och enskilda medlemmar.
De närmaste åren efter föreningens bildande minskade antal medlemmar, så år 1957 var det bara 57. Det året planerades en tågresa till Rom och Florens under påsken, men den fick ställas in pga att alltför många drog sig ur. De närmaste åren därefter ökade antalet medlemmar igen för att 1959 vara uppe i 79.
Professor Pio Baldelli från rom berättar om italiensk film år 1960.
En grupp skådespelare från den stora teatern i Rom, Mappamondo, gästade Örebro på sin Sverigeturné 1962.
1963 avled Bertil Waldén och ny ordförande blev teknologie licentiat K G Ekblad. Då var det 81 medlemmar i föreningen igen.
1964 var det 10-årsjubileum. Det var jubileumsbankett på Frimurarlogen och klädseln var smoking
Då deltog också representanter från Viterbo, Örebros vänort i Italien. Viterbo ligger ca 70 km nordväst om Rom. I protokoll från senare år omnämns ibland att någon från Viterbo är hedersmedlem i föreningen. Även landshövdingen i Örebro deltog på jubileumsmötet. Han inbjöds till varje årsmöte.
Staden Viterbo grundades av etruskerna och intogs av romarna år 310 f.Kr. Staden har ca 67 000 invånare. Den är biskopssäte och handelscentrum för den omkringliggande jordbruksbygden. Här finns en utvecklad livsmedelsindustri, men också verkstadsindustri och en betydande turistnäring. Här finns också ett universitet och ett påvepalats från 1200-talet. Vänortsavtalet med Viterbo slutade gälla den 31 dec 2021, eftersom Kommunstyrelsen beslutat att bara behålla de nordiska vänorterna.
År 1966 hade medlemsantalet sjunkit till 64. Föreningen hade i regel 5 sammankomster varje år inkl årsmötet. Detta år var det 4 föredrag och en filmafton. I samarbete med TBV höll styrelsen under våren italienska språkkurser med lärare från föreningen. I årsmötesprotokollet omnämns bidrag från Rom.
År 1967 höjer årsmötet medlemsavgiften till 10 kr för en person och 15 kr för par.
Mötena hölls i regel i Örebro läns museums föreläsningssal. Efter mötena intogs en italiensk måltid på Gyllene Drotten.
Föredragen hölls ofta på italienska och föreläsarna omnämns som dottore eller professore. De kom ofta från Italienska Kulturinstitutet i Stockhom, eller universiteten i Uppsala resp Stockholm. Enstaka gånger var föreläsaren ditrest från Italien.
Medlemmen Liliana Holmer hade ofta filmvisning och kåserade i anslutning till den. Det syns i protokollen att det på den tiden var viktigt med titlar, t ex benämns alltid styrelseledamöterna med yrkes- eller utbildningstitel, plus en och annan ”fru”.
Ex på föreläsningsämnen
- Dottore S. Ponzanelli, chef för italienska kulturinstitutet, talade om de italienska impressionisterna.
- Fil lic Jan Svanberg föreläste om Pompeji.
- Professor Camillo Manfredi-Selvaggi, Campobasso, redogjorde för den italienska skolans problem.
- Signore Franco Molinari talade om la Gondola dell’ Arte.
- Föredrag av nye vicedirektören vid ital kulturinstitutet, signora Elisa Costa över ämnet Il Piemontenella storia Italiana.
- Kåseri av advokat Giorgio Clementi, Soriano, över ämnet Så har vi det i Soriano.
- Dottore Giacomo Oreglia om sin nya bok: Dante, liv, verk och samtid. Slutsåld på förlaget finns på bokbörsen.
- Föredrag om Elementi Germanici nelli´taliano. Dottore andre Sanesi.
- Fil lic Franco Balbo, Uppsala om Firenze, Renässansen huvudstad under Medicis.
Besök av förutvarande svenska lektorn i Rom, numera Uppsala som talade om Pirandellis Sicilien – människor och landskap.
År 1968 höjde årsmötet medlemsavgifterna till 15 resp 20 kr på uppmaning av moderföreningen i Rom. Möjligen kan det ha varit ett villkor för bidragen därifrån. Då var medlemsantalet uppe i 82, varav 18 i par. På senare år har bidragen från Rom upphört.
År 1969 hade föreningen 83 medlemmar. Inkomna medlemsavgifter var 1045 kr och bidraget från rom 741,35 kr. En av föreläsarna detta år var författarinan Margit Palmaer-Walden (alltså den tidigare ordförandens änka) som kåserade om Örebroarnas Italien.
Under åren 1970-1973 minskade medlemsantalet från 83 till 64. Styrelsen hade försökt få hyran i Örebro läns museums föreläsningssal nedsatt (75 kr/möte) men fått avslag med hänvisning till att alla föreningar skulle betala lika mycket. Vid årsmötet 1973 höjdes medlemsavgiften till 20 resp 30 kr.
Liliana Homer blev vald till vice ordförande. Från detta år intogs avslutningsmåltiderna på Pizzeria Palermo eller Restaurang Intim.
År 1975 hade antalet medlemmar minskat till 56 trots att nya rekryterats från pågående språkkurser. Orsakerna som angavs var avflyttning och ålder. Hedersmedlem hade utsetts i Viterbo (etruskulog och pacifist). Lotteri hade gett lite intäkter. Men sedan skedde en ökning 1976 till 65 medlemmar.
År 1979 var antalet medlemmar fortfarande 65 och föreningen hade 25-årsjubileum. Det firades på Grythyttans gästgivargård, där Carl Jan Granqvist berättade om ställets historia. Den italienske ambassadören Mario Prunas var gäst.
Under 1980-talet varierade antalet medlemmar mellan 82 och 69. År 1985 gjordes ett besök på den italienska ambassaden. Året därpå avled ordföranden KG Eklund och vid nästa årsmöte valdes Liliana Holmer till ordförande.
Två medlemmar, Zaida och Sven-Eric, gör reklan för Dante på Domus i Örebro 1988
ÅR 1989 hade föreningen 35-årsjubileum. Då engagerades Hatte Furuhagen som höll föredrag om Venedig – vid sidenvägens slut. Ca 130 personer deltog. Furuhagen var förutom en känd underhållare bl a filosofie licentiat i klassisk fornkunskap. Han hade skrivit flera populärvetenskapliga böcker om Pompeji och om etruskerna.
År 1992 var antalet medlemmar 74 och avgiften 50 resp 75 kr. Det året startade en ny tradition, nämligen att förlägga maj-mötet till Mogetorps Wärshus hos Anita Karlsson och hennes man Johnny. Där intogs en läcker italiensk måltid och deltagarna tävlade i quizform.
År 1993 var en av föredragshållarna sportjournalisten och programledaren Jane Björk Jenssen som berättade om reporterns liv bl a under fotbolls-VM i Italien.
År 1995 hade medlemsantalet minskat till 65. I april gjordes en resa till den stora Leonardi da Vinciutställningen på Kulturhuset i Sthlm.
År 1997 höjdes årsavgiften ytterligare, till 60 kr för enskild medlem.
År 2000 planerades en resa till ”etruskernas land”, men det finns inget i dokumenten om att den blev av. Det året hade föreningen 74 medlemmar och fick 700 Euro från Rom. Detta år gjordes också en resa till Stockholm där det först var besök och guidning på Italienska kulturinstitutet och sedan besöktes Spagettioperan på Drottninggatan, där det var båda andlig och kroppslig spis.
Föreningen fick under ett antal år bidrag från kommunens utbildningsnämnd, men detta upphörde år 2010.
År 2013 valdes P-O Alex till kassör och 2015 avgick Liliana Holmer efter att ha varit ordförande 26 år och vice ordförande ganska länge dessförinnan. Till ny ordförande valdes då Karin Twetman.
Föreningen har med Karin som ordförande fortsatt att hålla 4-6 sammankomster årligen med föredrag kopplade till Italien såsom om konst, samhälle, litteratur och historia, en del på svenska och en del på italienska. I samarbete med Bio Roxy har det varit italienska filmfestivaler. Sammankomsterna avslutas vanligtvis med trevlig samvaro kring en liten buffé till självkostnadspris, f n 75 kr.
Flera av föreningens egna medlemmar har svarat för flera program.
- Anita Karlsson har intervjuat Rosella Lind om hennes liv från Rom till Frövi
- Thomas Nordahl har berättat om italiensk mat
- Michael Käck och Hilja Strid har berättat och visat bilder under rubriken ”Vår resa till ett hem i Apulien”
- Under programpunkten Ticino – det andra Italien Alessia Soldati berättat om sin hemtrakt Toceno, en liten by i Valle Vigezzo
- KarinTwetman har under rubriken ”Ticino – det andra Italien” berättat om kantonen Ticino (Tessin), som brukar kallas ”den italienska kantonen i Schweiz”
Sedan 2015 har föreningens samarbete med Folkuniversitet lett till att vi i samverkan med dem och stadsbiblioteket kunnat arrangera offentliga forskarföreläsningar.
Den första höll Anders Cullhed, professor emeritus i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet, under rubriken Att tala med de döda – om Dantes gudomliga komedi och några år senare kom han tillbaka och talade den gången om sin senaste bok Dante – den förste författaren. I år har vi kunnat lyssna till Ida Östenberg, professor i Antikens kultur och samhällsliv som talade över ämnet “Caesar, Shakespeare och Trump, antikens ständiga aktualitet”.
Alla program sedan 2015 finns dokumenterade på föreningens hemsida. Så för den intresserade är det bara att logga in på danteorebro.4info.se Där finns en del annat att läsa också.
År 2016 hade föreningens medlemsantal minskat till 63. Medlemsavgiften var 100 kr resp 150 för par. Numera hade föreningen sina möten i Nikolais församlingshem och som avslutning intogs en kall buffé till självkostnadspris. Detta år hölls våravslutningen på Antonio Russos café Il Capuccino, där läraren vid Folkuniversitetet, Antonio Guarino berättade om ”La storia della pizza” och gästerna åt pizza, tillagad efter eget önskemål.
Under oktober 2016 anordnades en resa till ”Etruskernas land” under ledning av arkeologen Richard Holmgren. Det var 19 deltagare, varav 10 som redan var eller blev Dantemedlemmar då. På årsmötet 2017 berättade medlemmarna Brita Molin, Marianne Sjöberg och Karin Twetman om resan och visade bilder från den.
År 2018 beslöt årsmötet om revidering av föreningens stadgar. De hade reviderats en gång tidigare, 1964, sedan starten 1954. Det året, 2018, övertogs föreningens handlingar av Arkivcentrum efter en gedigen arbetsinsats för att både samla in och gå igenom alla dokument som genom åren sparats hos olika personer och för att rensa bort sådant som inte skulle bevaras.
År 2019 hade antalet medlemmar ökat till 65. I November var det Itailensk filmfestival på Bio Roxy i samarbete med Danteföreningen, vilket då ledde till att vi fick fler medlemmar.
År 2020 minskade emellertid antalet medlemmar med 2 personer. På årsmötet i februari berättade marknadskonsult Claes Nelander, Örebro, om sitt smultronställe, den italienska byn Civezza i Ligurien. Vi fick se både film och vackra bilder och även smaka på en utsökt olivolja som produceras i byn.
Därefter fick de föredrag som planerats för våren ställas in pga Covidpandemin. Under andra halvåret bidrog både styrelsen och flera medlemmar med tips om böcker, filmer, program mm med anknytning till Italien. Mycket fanns att se som streamat eller på SvtPlay. Tipsen skickades ut till alla medlemmar.
Under 2021 hölls både årsmötet och tre föredrag med hjälp av Zoom och många medlemmar tog vara på möjligheten att delta på detta sätt. I november kunde vi återuppta mötena i fysisk form. Vid ett av dem gästades föreningen av den italienska konsertpianisten och musikläraren Giulia Olivieri som framförde musikstycken av kompositörer som i viss mån inspirerats av Dantes verk och dessutom höll Giulia en bildföreläsning om sin hemstad Matera. Antalet medlemmar ökade under året från 63 till 72.
Här ser vi först Giulia vid konserten hos oss. Vår President Karin träffade Giulia i Matera i oktober i år och hon och hennes mamma Paula hälsar så mycket till alla i Örebro. De mindes vår träff med glädje.
Tack vare erfarenheterna av att använda zoom under pandemitiden blev styrelsen uppmärksammad på att det kan vara en möjlighet även i den ordinarie verksamheten ordna program som föreningen inte annars skulle ha råd med, främst pga omkostnader för resor och uppehälle. T ex föredrag med bilder av den Rombaserade guiden Solveig Nolheim och föredrag av journalisten och författaren Eskil Fagerström. För att inte gå miste om gemenskapen kan ett sådant föredrag ges på storskärm i möteslokalen i stället för att var och en sitter hemma och tittar.
Dittills hade vi i ganska många år haft de flesta mötena i Nikolais församlingshem. Men hyran hade successivt höjts och inför 2024 bedömde styrelsen att föreningen inte hade råd att använda den lokalen längre. Genom personliga kontakter fick vi till ett mycket rimligt pris tillgång till den här lokalen som tillhör logen W6. Vi var här för första gången på årsmötet i februari i år.
Vid årsmötet 2024 kom det förslag från medlemmar om att höja årsavgiften med tanke på aktuella prisökningar och att det också blivit dyrare att anlita externa föredragshållare. Årsavgiften fastställdes av mötet till 100 kr per person oavsett om det är enskild medlem eller par.
I maj 2024 fick vi besök av tre medlemmar från den italienska föreningen ARCI, dvs Associazione Ricreativa e Culturale Italiana. Det är den största icke vinstdrivande föreningen i Italien med ca 4 796 kulturcentra och millioner medlemmar över hela landet. Den bildades i Firenze 1957. Föreningen har genom åren tagit många sociala initiativ och utbildar nuförtiden flyktingar och migranter i allt större omfattning.
Här ser vi vår medlem Erhan Bayram som arrangerade det hela tillsammans med Patrizia Moscara, Marco D’Antonio och Maria Cucurachi.
Under åren har de olika Danteföreningarna i Sverige haft kontinuerliga ordförandemöten för att utbyta erfarenheter och inspirera varandra. Deltagarna redovisade sina planerade aktiviteter och kunde på så sätt tipsa varandra om intressanta ämnen och föreläsare. Vår förening har två gånger under de senaste åren haft en medlem i Danteföreningen i Helsingborg som föreläsare (Roberto Grossi) och nu för ett par veckor sedan den uppskattade offentliga föreläsningen av Iliade Rosso om italienska gester som vi fick tips om från Date i Göteborg.
På senare år har det varit en glädjande tillströmning av antalet medlemmar som nu är uppe i 89.
En del har rekryterats via Folkuniversitetets italienskakurser, men en del har också upptäckt föreningen genom de rapporter som sekreteraren skriver och får införda under rubriken Föreningsnytt i NA efter varje möte.
Nu hoppas vi på en fortsatt god föreningsverksamhet med trevlig samvaro och där också en del av medlemmarna fortsätter att i föredragsform dela med sig av sina egna erfarenheter av Italien och italiensk kultur. Och dagens uppslutning känns ju som en god förutsättning för det.
Styrelsen 2024. Från vänster Michael Käck, Karin Twetman, Stig-Åke Johansson, Ingrid Johansson, Marie Karlsson, Gajane Arushanyan, Anita Karlsson och Alessia Soldati.