Tidigare program

2024

13/2 Årsmöte och föreläsning ” Valle Vigezzo”
Vår medlem Alessia Soldati berättade om sin hemtrakt Valle Vigezzo och byn Toceno i norra Piemonte, på gränsen till Ticino i Schweiz.

2023

29/11 Journalisten och författaren Eskil Fagerström föreläste med utgångspunkt i hans senaste bok ”Fascismens födelse”. Via Zoom.

6/11 Caesar, Shakespeare och Trump, antikens ständig aktualitet
Den offentlig föreläsningen av Professor Ida Östenberg blev tyvärr inställd pga sjukdom. Vi hoppas kunna återkomma senare.

27/9 Trekking in Italia/ Vandring i Italien
Roberto Grossi berättade på italienska och svenska om några av de vackraste vandringsvägarna i Italien – Siden- och ullvägen. Via Francigena och Jakobsvägen.

16/5 Våravslutning med vinprovning på Cantina n3.
Vår värd, Alessandro, berättade på svenska och italienska om Sicilianskt vin och därefter provning av tre viner tillsammans med valda rätter.

30/3 Sapori in Toscana tra mare e montagna / Smaker i Toscana mellan hav och berg.
Gaia Francini berättade om Toscanas natur och dess påverkan på traditionella rätter.

28/2 Årsmöte och föreläsning “Vår resa till ett hem i Apulien” Våra medlemmar Michael Käck och Hilja Strid berättade personligt och trevligt om sin resa till ett köp av bostad i Italien. Föredraget hölls på svenska.

2022

8/11 Dante – den förste författaren Professor emeritus Anders Cullhed föreläste utifrån sin senaste bok.

28-30/10 Italiensk filmfestival på bio Roxy

5/10 Sardegna ieri e oggi:storia e bellezza / Sardinien förr och nu: historia och skönhet. Roberto Grassi från Dante Helsingborg föreläste med bilder

19/4 Lecce: La Firenze del Sud. Vår medlem Erhan Bayram visade bilder och berättade om Lecces historia och idag.

29/3 Att översätta från Italienska Johanna Hedenberg som översatt bl a Silvia Avallone och Elena Ferrante berättade om sitt arbeta som översättare. Föredraget hölls på svenska.

9/2 Årsmöte och föreläsning om Vatikanstaten och Peterskyrkan Romguiden Solveig Nolheim höll ett mycket intressant föredrag om Vatikanstaten och Peterskyrkan att från sin bostad i Ostia. Föredraget hölls på svenska via Zoom.

2021

16/12 Med Dante som inspirationskälla Journalisten och författaren Markus Lutteman berättade om hur han inspirerades av Dantes “Inferno” när han skrev romanen “Floden” som kom ut 2019.

24/11 Concert Dante in musica och Matera. Vi fick lyssna till en konsert med den italienska pianisten Giulia Olivieri. Därefter berättade hon och visade bilder från sin hemort Matera. Föredraget hölls på italienska.

8/11 Det italienska språkets utveckling med Danteperspektiv Antonio Guarino, lärare på Folkuniversitetet, föreläste om Dantes stora betydelse för utvecklingen av det italienska språket. Han introducerade det vardagsspråk som talades i Toscana och som kom att bli normen för riksitalienska.

5/5 Det moderna Italiens historia med tonvikt på kvinnans situation. Journalisten och författaren Eskil Fagerström föreläste om kvinnors situation i Italien, kvinnor under fascismen, kvinnor som partisaner och den politiska kampen för t ex fri abort, särbeskattning och rätt till skilsmässa som fördes under 1970-talet. Mötet genomfördes på Zoom.

24/3 En sammanfattning av Roms historia.
Solveig Nolheim guidar oss genom Roms historia.

11/2 Årsmöte och “Gardasjön med Grotte Cascata och Gabriele D’Annunzio”
Karin Twetman berättade om en tur runt Gardasjön med fokus på Gabriele D’annunzio och Il Vittoriale.
Mötet genomfördes på Zoom

2020

14/2 Årsmöte och “Upplev Civezza”
Claes Nelander berättar om Civezza i regionen Ligurien, en liten ort med knappt 600 invånare. Claes låter oss också smaka på olivolja.

2019

18 – 24/11 Italiensk filmvecka på Roxy
Bio Roxy visade 9 italienska filmer och den italiensk konstnären Marika Soldati ställde ut i Roxys café i nedervåningen.

12/11 Presentation av Italienska filmveckan på Roxy 18 – 24 november
Karin Twetman och Ulla Calleberg presenterade årets filmer och visade trailers.  Mötet hölls på svenska.

8/10 Un altro Veneto – Ett annat Veneto
Carlo Braggio berättade om vad en speciell grönsak, Vita Huset i Washington, en stad av is, en katastrof och en ö i Norge har gemensamt. Mycket intressant och spännande som man kan upptäcka om man letar efter ett annat Veneto. Företaget hölls på italienska.

20/5 Neapel och Ferranteböckerna samt vårsupé
Antonio Guarino, italienskalärare vid Folkuniversitetet, berättar om Neapel utifrån Elena Ferrantes romansvit Neapelkvartetten som till stor del utspelar sig i staden under efterkrigstiden.Vi fick många bilder och berättelser om Neapels alla skatter. Kvällen avslutades med en riktig italiensk supé på Cantina 3.

19/3 Florens, mitt hjärtas stad
Clas Thor och Astrid Lindén berättade om och dramatiserade utdrag av Hjalmar Bergmans brev och skrifter om hans kärlek till Florens och Italien. Ett samarrangemang med Hjalmar Bergmansamfundet och Folkuniversitetet. Föredraget hölls på svenska.

14/2 Årsmöte och reseberättelse från Bolognatrakten.
Vår medlem Laila Johansson visade bilder och berättade om en resa i Bologna trakten med besök bl. a. vid Dantes grav i Ravenna. Trakten har mycket att erbjuda både i natur, kultur och lokala specialiteter. Föredraget hölls på svenska.

2018

12/12 Tutto è possibile! – Allt är möjligt!
Sandra Stizzoli Strömquist, lärare på Rudbecks gymnasium, berättade om sin livsresa från Argentina till Italien och Sverige. Sandras motto är att man kan om man vill. Så har hon lyckats i livet! Föredraget hölls på italienska.

16-18/11 Italiensk Filmfestival på Roxy
Dante arrangerade filmfestival tillsammans med restaurang Amici, Folkuniversitetet och bio Roxy. 13 filmer visades inklusive filmen ”Livet är underbart”  som visades som gratisföreställning, delvis sponsrad av föreningen Dante.

6/11 Presentation av filmer på Italienska Filmfestialen 16-18/11
Presidenten Karin Twetman presenterade de filmer som ska visas på den italienska filmfestivalen  på bio Roxy. Genomgång av filmerna och visning av trailers.
Presentationen hölls på svenska.

 16/10 Trajanuskolonnen i Rom – världens äldsta propagandafilm.
Arkeologen Richard Holmgren tog oss med till Transsylvanien och romarrikets krig mot dakerna med användning av flugsvamp och ylande mot månen. Föredraget hölls på svenska.

12/9 Cinema Paradiso på Roxy med eftersits på Paolo’s
Hösten startade med möjligheten att tillsammans se den klassiska filmen Cinema Paradiso på den nyrenoverade biografen Roxy.

22/5 Våravslutning med quiz.
Vårterminen avslutades en varm kväll med läcker buffé-middag på gården på Amici (fd Grön mat). Det var nästan en neapolitansk stämning med kläder på tork i skyn. Quizet var svårt och vinnaren blev slutligen Christina Sylwander med Anita Karlsson på andra plats.

22/3 Uno sguardo sul Barocco: la natura morta / En titt på barocken: stilleben
Alessia Tina berättade om la natura borta (Stilleben), dess betydelse och utveckling i konsten i Italien och Europa samt visade bilder får olika barockkonstnärer. Alessia hade även med sig en liten konstutställning med tavlor målade av hennes syster Marika Soldati, som är verksam som konstnär i norra Italien med fokus på olja och pastell. Föredraget hölls på Italienska.

13/2 Årsmöte samt föredrag om Florens och familjen Medici.
Nina Ehrencrona Sjöberg berättade med stort kunnande och inlevelse om familjen Medici och deras påverkan på Florens.

2017

12/12 La mia Roma / Mitt Rom
Tidigare läraren vid Medborgarskolan Adam Perugia berättade om sin uppväxt i Rom efter kriget samt om Roms tidiga historia. Föredraget hölls på Italienska.

9/11 Solens och matens Italien – Thomas tycker till
Fotbollslegendaren, kokboksförfattaren mm Thomas Nordahl kåserade på svenska om DonTommasos favoritmål mm.

12/8 Messinasundet – om biodiversitet och sagor
Dottore Angelo Vazzana från Museo di Biologia Marina di Reggio Clabria, Italien, föreläste om ”Naturliga fenomen och sagor runt Messinasundet” utifrån sin senaste bok ”Scylla e Caraddi negli Autori reggini dell’Odissea”

17/5 Våravslutning med middag och quiz
Vi avnjöt en mycket god och innehållsrik buffe´ med italienska delikatesser på Grön Mat & Deli och klurade på frågorna om Italien i kvällens quiz. Quizmästare efter lottdragning blev vår kassör PO Alex!

26/4 En temakväll om Dante och de trakter han levde i.
Tre föreläsningar samt italiensk buffé i samarrangemang med Folkuniversitetet.
L’esilio di Dante tra vita e Commedia. Professor Giuseppe Chicchi berättar om Dantes år i exil från det att han fördrevs från Florens till hans död i Ravenna och där han fann det mesta av sin inspiration till den gudomliga komedin.
Presentation of the beloved Tuscan territory, Mugello. Valentina Dainelli från turistbyrån i Mugello berättar och visar bilder från Mugello där Dante vistades under sin exil och där familjen Medici har sin vagga. Där föddes även den italienska renässansens förste betydande konstnär Giotto di Bondone för 750 år sedan.
Discovering the Terre di Dante after 7 centuries. Attilio Moroni, ansvarig för turist och event, berättar om satsningen på “Parchi Letterari”,  platser som man kan besöka runt om i Italien med koppling till olika författare. Med anledning av 700-årsminnet av Dantes död år 2021 får vi se bilder från platser där Dante vistades under sin exil och får information om evenemang och guidade turer för dem som vill följa i poetens fotspår.

20/3 Una giornata particolare – En alldeles särskild dag. Fika och film på Roxy.
Tillsammans såg vi Ettore Scolas fantastiska film från 1977 med Sophia Loren och Marcello Mastroianni. Innan filmen samlades vi på Föreningarnas Hus för prat och fika med italienska “dolce” som bakats av Ingrid, Anita och Karin.
Samarr: Dante Örebro och Folkuniversitetet.

16/2 Årsmöte samt föredrag “Resa i Etruskernas land”
Brita Molin, Marianne Sjöberg och Karin Twetman, som var några av deltagarna i höstens resa till ”Kungens Italien” med guidning av arkeologen Richard Holmgren, berättade om resan och visar bilder.
Samarr: Dante Örebro och Folkuniversitetet.

2016

6/12 La vita affascinante di Rosella Lind. Da Roma a Frövi. Rosella Linds fascinerande liv. Från Rom till Frövi.
Anita Karlsson intervjuade Rosella Lind om hennes uppväxt i och omkring Rom och flytten till Frövi och livet i Sverige.
Samarr: Dante Örebro och Folkuniversitetet

9/11 Come parlano veramente gli italiani / Hur säger italienarna egentligen?
Tillsammans såg vi ett antal korta filmer som på ett lättsamt sätt demonstrerar och förklarar olika italienska idiomatiska uttryck. Diskuterade motsvarande uttryck på svenska. Filmerna finns på http://www.almaedizioni.it/it/almatv/vai-quel-paese/
Samarr: Dante Örebro och Folkuniversitetet

15/10 Pranzo di Ferragosto – film med eftersnack på Roxy
Tillsammans såg vi Pranzo di Ferragosto – Augustilunch i Rom och samlades efteråt kring en liten buffé och eftersnack i Roxys café. Filmen är en varm komedi om åldringsvården i Italien eller kanske snarare bristen på den.
Samarr: Dante Örebro och Folkuniversitetet

12/5 Våravslutning med pizza och föredrag “La storia della pizza”
Antonio Guarino, lärare vid Folkuniversitet, berättade om ”La storia della pizza” och tipsade om bra pizzerior i Neapel. Länk till föredraget, som hölls på italienska, finns på sidan Mer att läsa/ länkar. Efter föredraget njöt vi av pizzor från Il Cappuccino.
Samarr: Dante Örebro och Folkuniversitetet

17/3 La Chiesa Cattolica ieri ed oggi / Den katolska kyrkan igår och idag
Alessia Soldati, som är medlem i katolska kyrkan i Örebro, berättade om den katolska kyrkan i allmänhet och i Sverige samt presenterade tre svenska helgon, särskilt Elisabeth Hesselblad som efter saligförklaring 2000 blir fullt helgonförklarad under 2016. Alessia visade bilder i anslutning till föredraget, som hölls på italienska.
Samarr: Dante Örebro och Folkuniversitetet

9/2 Årsmöte samt föredrag Varese, la mia città / Min hemstad Varese. 
Psykolog Giona Alari visade bilder och berättade om sin hemstad Varese i norra Italien, som bl. a har många fina villor och trädgårdar. Han talade även om speciella bakverk därifrån. Föredraget hölls på italienska.
Samarr: Dante Örebro och Folkuniversitetet.

2015

26/11 Från bohemernas värld
Peter Appelros berättade om verismo-opera, en genre som var på modet kring sekelskiftet, Puccini och hans La Bohème, som ett par dagar senare visades i direktsändningen från Operan på Bio Roxy.
Samarr: Dante Örebro och Folkuniversitetet

28/10   Etruskerna satt på en förmögenhet – visste de om det?
Arkeologen Richard Holmgren berättade om moderna metoder för arkeologiska utgrävningar samt om nya teorier om vad som gjorde etruskerna till den rika kultur den var.
Samarr: Dante Örebro, Örebro Läns Museum och Folkuniversitetet

16/9   Att tala med de döda – om Dantes gudomliga komedi.
Anders Cullhed, professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet och preses i Kungliga Vitterhetsakademien gav en kort presentation av Dante Alighieri (1265-1321) och hans samtid för att sedan beskriva några av de mest laddade ögonblicken på hans vandring genom Helvetet, Skärselden och Paradiset i hans Gudomliga Komedi.
Samarr: Folkuniversitetet Örebro, Danteföreningen Örebro, Samfundet Örebro Stads- och Länsbiblioteks vänner och Örebro universitet.

27/5  Våravslutning hos Antonio Russo på restaurang Il Cappucino.

28/4  “Parchi e giardini storici italiani” / ” Italienska historiska trädgårdar” Landskapsarkitekten Ilaria Vazzana visa bilder och berättar om trädgårdskonsten i Italien. Föredraget hölls på italienska.

18/2  Årsmöte samt föredrag av fotbollsspelaren och exproffset Thomas, Don Thomaso, Nordahl: Min uppväxt i Italien

Exempel på tidigare sammankomster:

Föredrag om den italienska författaren Eugenio Montale: due poesie presentate da Dixie Ericsson e lette da Vittorio Gassman.

Föredrag av Sam Zacum om staden Lucca: Lucca, città natale di Giacomo Puccini ed altri. En annan gång höll Sam ett mycket intressant föredrag om italienare som bosatt sig i hans födelsestad, Istanbul under rubriken: Gli italiani ad Istanbul, origini e sviluppi fino ai nostri tempi.

En konsert med den kände gitaristen Fabio Federico som spelade välklingande musikstycken, både italienska och från andra länder. Detta i samarbete med Musikhögskolan i Örebro

Filmvisning – den berömda italienska klassikern: Matrimonio all’Italiana med Sophia Loren och Marcello Mastroianni.

Den kände utrikeskorrespondenten Titti Nylander höll ett föredrag om sin tid i Italien under rubriken: Italien i mitt hjärta: en Rom-korrespondents liv och arbete.  En annan gång höll Titti ett föredrag om Italien i allmänhet. Rubriken var: ”Esiste un Italia?” mycket spännande titel!

Dottore Paolo Grossi, direktör för Italienska kulturinstitutet i Stockholm höll ett föredrag som han kallade: Torino ed i 150 anni dell’Unità d’Italia. En passande föreläsning med tanke på jubileumsåret i Italien, som  vi samtidigt firade tillsammans med en supé på Il Cappucino.

En kväll fick vi åka på en vinresa genom Italien med en kunnig person i ämnet; Björn Lindvall, som pratade på svenska: Vinresa genom Italien.  En annan gång   hade vi vinprovning i samarbete med Munskänkarna.

Vi har dessutom förkovrat oss på opera, både genom en föreläsning av Peter Appelros: Den italiensk operan genom te århundraden och två gånger sett på opera, då lite förkortad under rubriken: Opera på en timme.

En kväll hade vi en Festafton med Genuin italiensk mat, musik och frågesport om italiensk mat. Väl förberett av vår ordförande och hennes man, Sten-Erik.

En genomgång av den italienska filmhistorien. Den kunnige professorn Carlo Felicetti på Stockholm universitet höll ett föredrag som hann kallade: Gli ultimi sviluppi del cinema italiano dagli anni ´90 fino ai giorni nostri”